به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران گزارش ایسنا از بزرگداشت مشفق کاشانی
نویسنده خبر: ایسنا [۱۳۹۲/۰۵/۲۲]
در آیین بزرگداشت مشفق کاشانی، پیشنهاد نامگذاری خیابانی به نام این شاعر پیشکسوت داده شد و از کتاب «به رنگ آیینه»، یادنامه مشفق، رونمایی شد. در این مراسم همچنین گفته شد، رستم سهراب خود را کشت، ولی مشفق کاشانی سهرابِ شعر را پرورش داد. به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مراسم نکوداشت مشفق کاشانی روز دوشنبه 21 مردادماه با حضور شاعران و چهرههای فرهنگی و هنری در تالار وحدت برگزار شد. در کنار برگزاری این نکوداشت، تالار کوچکی به نمایش آثار و عکسهایی از مشفق کاشانی اختصاص داشت. ***خون جوان در شعر مشفق کاشانی در این مراسم که با اجرای اسماعیل آذر همراه بود، علی موسوی گرمارودی، شاعر، مشفق کاشانی را جزو استادان پیشکسوت و چهرهی مهمی در غزل به حساب آورد و گفت: مشفق کاشانی جزو غزلسرایان نئوکلاسیک و در زمره شاعرانی چون عماد خراسانی، نوذر پرنگ، یدالله بهزاد کرمانشانی و دیگران است. او افزود: از آغاز تا امروز به لحاظ مضمون و محتوا غزل دارای مراتبی بوده و هفت و هشت جامه دربر کرده است؛ غزل عاشقانه، غزل عارفانه، غزل قلندرانه، غزل اجتماعی و... و غزل نئوکلاسیک که استاد مشفق یکی از استادان همین نوع اخیر است. استاد مشفق با گامی استوار از پیوندگان این راه است. در شعر او نه در قافیه، ایطاء و شایگانی به چشم میخورد، نه در وزن انحرافی است. زبان او در کمال استواری و سبک او عراقی است با گوشه چشمی گاه گاه به هندی. گرمارودی با جوان خواندن مشفق کاشانی گفت: این شاعر در آغاز دههی نهم خود عمر خود غزلهایی میگوید که خون جوان در آن جاری است.
در ادامهی این مراسم، محمدرضا سنگری، پژوهشگر، دربارهی مشفق کاشانی گفت: در این سدهی اخیر خصوصا در 50 - 60 سال اخیر این بلد کاشان عجیب شاعرخیز بوده است. او ادامه داد: اولین اثری که مشفق منتشر کرده است، متعلق به سال 1323 یعنی در 19 سالگی اوست و آن روزگار زمانی نبوده که کسی به ارزشهای دینی بپردازد، اما او در این زمان ترکیببند محتشم کاشانی را میسراید و جریانی را راه میاندازد که 60 سال بعد هم این جریان رنگ نمیبازد و او این جریان را استمرار میبخشد. سنگری گفت: نکتهی دوم که قابل توجه است، وجود موید ایشان است. شعری را میتوان موید نامید که از جان شاعر آمده باشد. حسان بن ثابت وقتی در محضر پیامبر (ص) شعر خواند، پیامبر گفتند، شعر تو از روحالقدس میآید و خاستگاه این شعر، جان پاک است. او افزود: شاید بین شاعران روزگار ما هیچ شاعری به اندازهی ایشان اخوانیه نداشته باشد. 30 اخوانیه از شاعران بزرگ را انتخاب کردم که دربارهی مشفق کاشانی گفته شده و از این شعرها 30 ویژگی از منش او و 30 ویژگی دربارهی شعر او را استخراج کردم. یکی از این ویژگیها خصوصیت معنیآرایی در شعر است که او خیلی معانی را شستهرفته و کلام را روشن مطرح کرده است. مهرداد اوستا در شعرش به این نکته اشاره کرده است. گستردگی حوزهی آگاهی دیگر ویژگی مشفق است؛ ویژگیای که نبود آن شعر امروز ما را کمعمق کرده است، چون شاعران گستردگی معنایی ندارند. به این نکته هم اوستا اشاره کرده است. محمود شاهرخی (جذبه) هم از نکتهپردازی و نازکخیالی ایشان به عنوان ویژگی بارز او یاد کرده است.
در ادامه، محمد گلریز – خواننده - با بیان خاطرهای از دیدار خود با مقام معظم رهبری و توصیهی ایشان به خواندن شعری از مشفق کاشانی، شعری از این شاعر را به آواز اجرا کرد. در ادامه این مراسم، امیر خوراکیان - رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران - و مدرسزاده - استاد دانشگاه کاشان - به بیان سخنانی دربارهی این شاعر پرداختند. *** طرح پیشنهاد نامگذاری خیابانی به نام مشفق کاشانی بعد از آن، علیرضا قزوه - شاعر و مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزهی هنری - با تشکر از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: چون روزهای پایان وزارت سیدمحمد حسینی است، از او تشکر میکنم که از این قبیل برنامهها کم برگزار نکرده است. او با اشاره به عکسی بزرگ از مشفق کاشانی که بر روی سن قرار داشت، عنوان کرد: این عکسها باید برود در موزه و در آنجا نگهداری شود و از بین نرود. قزوه با پیشنهاد نامگذاری خیابانی به نام مشفق کاشانی، گفت: هر وقت از نزدیکی خانه استاد رد میشوم، به خیابانهای اطرافش نگاه میکنم. فکر میکنم در تاجیکستان شهر و ناحیه به نام شاعران است، اما در نزدیکی خانه استاد که خیابانی به نام بابک شرقی و غربی وجود دارد، خوب است که به نام این استاد شود. اگر خیابان به نام او نمیشود، کوچهای به نام استاد شود. فکر میکنم این از عهدهی آقای خوراکیان برآید. او ادامه داد: من به استاد بسیار بدهکارام. او کتابهایش را با امضای خودش برای من میفرستاد. او مانند فرش کاشان هر روز جوانتر میشود. در دیدار با رهبر، جوانها شعر تازه نخواندند، اما ایشان با خود رباعیهای تازه آورده بودند. قزوه تاکید کرد: شخصیت بزرگ دیگری هم هست که نمیشود اسم مشفق را آورد و اسم او را نیاورد. اهمیت حمید سبزواری بعدها مشخص میشود. این دو استادان ما هستند و به ما یاد دادند که به هم حسادت نداشته باشیم. مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری همچنین گفت: مشفق شاعری است که سهراب سپهری را پرورش داد. او شعر کلاسیک میگوید، اما جوانها را به شعر نو تشویق میکند و خود هم شعر نو میگوید. در ادامه قزوه غزلی را برای شمفق کاشانی خواند.
محمدعلی بهمنی، شاعر، نیز شاگردی خود نزد مشفق کاشانی را افتخار دانست و گفت: من هفتهای دو بار به شکل وظیفه در خدمت او هستم و بیشتر هفته دلم پیش اوست. کسی از من پرسید چه فرقی بین رستم و مشفق کاشانی هست؟ گفتم نمیخواهم جایگاه رستم را تخریب کنم، اما رستم سهراب خود را کشت، ولی مشفق سهراب شعر را پرورش داد. بهمنی در ادامه اخوانیهای را برای مشفق کاشانی خواند. ***امیدواری برای عنایت وزیر آینده به شعر و ادب به گزارش ایسنا، در ادامهی این مراسم، سیدمحمد حسینی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - با اشاره به برگزاری برنامههایی برای نکوداشت شاعران در دورهی وزارت خود گفت: در دو هفتهی گذشته که در خدمت شاعران در ماه مبارک رمضان بودیم، من فهرستی از برنامههایی را عرضه کردم که در تکریم شاعران معاصر برگزار شده بود که امیدوارم این برنامهها در دولت یازدهم ادامه پیداکند. او افزود: پیشاپیش به آقای جنتی تبریک میگویم و امیدوارم او به شعر و ادب عنایت داشته باشد. وزیر ارشاد در ادامه پیام مقام معظم رهبری برای نکوداشت مشفق کاشانی را خواند که در آن آمده بود: «اولاً بسیار کار بجا و درستی انجام دادید که برای جناب آقای مشفق - شاعر عزیزمان - بزرگداشت گرفتید، نکوداشت گرفتید. جناب آقای مشفق هم از شعرای خوب زمان ما هستند. بنده البتّه از قدیم با بعضی از اشعار ایشان - در مطبوعات و اینها - آشنا بودم و شخص ایشان را هم که از اوایل انقلاب به اتّفاق آقای حمید و مرحوم شاهرخی و اینها، مکرّر آقایان را زیارت میکردیم؛ از شعرهایشان میشنیدیم، استفاده میکردیم. و غزل ایشان، غزل پخته و مضموندار و خوشاسلوبی است؛ یعنی یکی از غزلسرایان برجسته زمان ما جناب آقای مشفق هستند؛ بیشتر سبک عراقی - و در عین حال دارای مضمون، دارای الفاظ شستهرفته و پخته - غزل ایشان را تشکیل میدهد. علاوه بر جنبه شعری محض، دو خصوصیّت دیگر هم در آقای مشفق هست که قابل توجّه است: یکی اینکه شعر ایشان در خدمت هدفها قرار میگیرد؛ در خدمت هدفهای دینی و هدفهای انقلابی. از اوّل انقلاب - از قبل انقلاب هم شاید همینجور بوده؛ امّا آنچه من اطّلاع دارم در دوران انقلاب (است) - شعر ایشان، چه شعر مذهبی و به اصطلاح شعر آیینیای که ایشان گفتند، در مدایح و در موضوعات مربوط به ائمّه (علیهم السلام) و چه شعرهایی که درباره مسائل انقلاب گفتند، همه اینها شعرهای مفید و اثرگذاری است. نکته دوّم شخصیّت خود ایشان است؛ ایشان یک انسان محترم و آراسته به اخلاق خوب، به رفتار خوب محسوب میشوند و ما در طول این حدود سی و چند سال که با ایشان آشنا هستیم و مرتبطیم و از ایشان شنیدیم و گاهی با ایشان نشست و برخاست کردیم، همیشه این رفتار را از ایشان ملاحظه کردیم.
در ادامه این برنامه، حجتالاسلام والمسلمین دعایی – مدیر موسسه اطلاعات -، حسن تقیپور- رییس مرکز موسیقی صداوسیما، مصطفی محدثی خراسانی، امیر خوراکیان، محسن مومنی – رییس حوزه هنری -، حمید سبزواری، حمید شاهآبادی - معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - همراه با مشفق کاشانی از کتاب «به رنگ آیینه» (مقالهها، خاطرهها و دستنوشتههای مشفق کاشانی) رونمایی کردند و هدایایی از سوی چهرههای فرهنگی به مشفق کاشانی تقدیم شد. ***تقدیر از وزیر ارشاد/ بهمنی استاد من است مشفق کاشانی نیز در این مراسم با سپاسگزاری از برپایی این مراسم گفت: من زمان دیگری باید از حمید سبزواری تشکر میکردم که امکانش دست نداد و الآن میگویم که ایشان مبتکر سرود انقلابی هستند و سرود «خمینی ای امام» را اجرا کردند. در طول این سی و چند سال ایشان راهنما و گشایشگر مسائل من بودند و امیدوارم تا سالها سایهاش بر سر ادبیات مستدام باشد. او افزود: در این چند سال اخیر همه مسوولان زحمت کشیدند، اما جهشی که در خدمت چهارسالهی وزیر ارشاد دیده میشود، اعجابانگیز است و اگر بگویم بینظیر، گزاف نگفتهام. تجلیل از 100 هنرمند و اهدای درجهی هنری از اقدامات این وزیر است که کاری بود کارستان و ما نظیری برای آن نداشتیم. مشفق کاشانی گفت: من این را از روی صدق دل میگویم. من در حرفهای او تکرار ندیدیم و همیشه حرفهایش همراه با اعجاز و ایجاز بوده است. او با اشاره به اینکه محمدعلی بهمنی خود را شاگرد مشفق کاشانی دانسته بود، گفت: بهمنی خود را شاگرد من میداند، اما او غزل را به اوج رسانده و من شاگرد او هستم. مشفق کاشانی غزلی را برای محمدعلی بهمنی خواند. در پایان این مراسم عبدالحسین مختاباد، خواننده، چند شعر از شعرهای مشفق کاشانی را با آواز اجرا کرد. |